Podgrzybki suszone krojone

Grzyby suszone podgrzybek

Podgrzybki są niezastąpionym elementem tradycyjnych potraw, mięs i zup. Uwielbiane za głęboki aromat i radość zbierania wprost z lasu. Grzyby suszone, a przede wszystkim podgrzybki suszone brunatne, to prawdziwy rarytas wielu dań tradycyjnej kuchni polskiej, dodawane do zup, bigosu, bigosu, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami czy włoskiego risotto.

Podgrzybki suszone brunatne – skarby lasu

Ze względu na ciemne kapelusze, przez grzybiarzy nazywane są często czarnymi łepkami. Należą do rodziny borowikowatych i obok borowików szlachetnych są najpopularniejszymi grzybami które można odnaleźć w koszyku każdego grzybiarza, a dodatkowo bardzo smacznymi i uniwersalnymi w zastosowaniu. Suszone podgrzybki zarówno ich krojone nogi jak i całe kapelusze będą idealnym składnikiem każdego dania.

https://astiagrzyby.pl/oferta

SKLEP – GRZYBY SUSZONE

Jeść grzyby czy nie jeść?

Sezon na grzybobranie podgrzybków brunatnych trwa od września do końca października. Ze stanowczością można stwierdzić, że kuchnia polska bez suszonych grzybów byłaby nijaka. Już trzy podgrzybki suszone potrafią całkowicie odmienić danie, więc ich cenne kapelusze bywają zarezerwowane na wyjątkowe okazje, by na co dzień mogły być reprezentowane przez mniej wykwintne pieczarki. Podgrzybki suszone brunatne po ususzeniu, podobnie jak ich krewni, zawierają dużo białka. Nie ma więc powodu, by jadać je tylko od święta!

Wartości odżywcze podgrzybków

Na zawartość białka w grzybach ma wpływ przede wszystkim ich postać i wiek. Zawartość białka w suszonych podgrzybkach to ok 10 do 40%. Należy tutaj jednak zauważyć, że jest to białko o niższej strawności ze względu na brak niektórych aminokwasów. Analizując wartości podgrzybków suszonych sporą zaletą jest obecność wysokiej ilości lizyny. Jest to aminokwas, który nie występuje naturalnie w ludzkim organizmie, a dodatkowo nie jest powszechny np. w produktach zbożowych. Z tego względu warto dodawać grzyby chociażby do potraw mącznych, przygotowując pierogi z kapustą i grzybami, makarony w sosach grzybowych, risotto z podgrzybkami i tym podobne. Poza lizyną, suszone czarne łepki dostarczają witaminy z grupy B, a konkretnie ryboflawinę (B2) i niacynę (B3).

Jak przechowywać suszone grzyby?

Zapraszamy do zapoznania się z wpisem w naszym blogu : https://grzybysuszone-sklep.pl/pl/blogs/3_jak-przechowywa%C4%87-suszone-grzyby.html

Wybierając podgrzybki suszone brunatne krojone firmy Astia otrzymasz pełnowartościowy produkt, pozbawiony piasku i zanieczyszczeń. Nasza krajanka powstaje z najlepszych trzonów i kapeluszy zebranych w polskich lasach grzybów. Plastry są odpowiednio wysuszone, świetnie nadają się do wykorzystania w kuchni i gastronomii.

Scroll to Top