Wegetariańskie kotlety z grzybów suszonych:
100g grzybów suszonych całych kapeluszy/ 3 jajka/ 2 łyżki mąki/ sól/ kilka łyżek oleju
W celu uzyskania wspaniałych wegetariańskich kotletów z grzybów suszonych należy grzyby suszone dokładnie umyć, zalać posolonym mlekiem i moczyć 6-8 godzin.
Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko osolona wodą i gotować do miękkości (ok.30-40 minut).
Odcedzić i pozostawić na sitku do ostygnięcia (wodę z grzybów możemy wykorzystać do innego dania takiego jak risotto z grzybami suszonymi, bigos z grzybami suszonymi itp.)
Grzyby suszone ułożyć na deseczce i przycisnąć drugą deseczką.
Jajka roztrzepać z mąką, dwoma łyżkami wody w której gotowały się grzyby suszone i posolić.
Mieszać w celu powstania lejącego się oraz gęstego ciasta. Do ciasta wrzucić grzyby. Na mocno rozgrzany olej nakładać łyżką grzyby po jednej sztuce. Smażyć z obu stron na jasnobrązowy kolor.
Wegetariańskie kotlety z grzybów suszonych to wspaniałe danie które prawdopodobnie zachwyci największych smakoszy. Polecamy je szczególnie jako danie wigilijne, bezsprzecznie grzyby suszone to tradycyjny i nieodzowny element wigilijnego stołu. Zazwyczaj podajemy je w postaci zupy lub pierogów oraz dodatku do kapusty, bez wątpienia kotlety z grzybów suszonych to prawdziwy rarytas którym można zachwycić domowników.
Do zrobienia kotletów grzybowych bezsprzecznie polecamy grzyby suszone z naszego sklepu:
Borowik szlachetny żółty całe kapelusze
Zakupy grzybów suszonych szybko oraz oczywiście sprawnie przeprowadzisz w naszym sklepie: