Wegetariańskie kotlety z  grzybów suszonych

Wegetariańskie kotlety z  grzybów suszonych



  • grzyby suszone

Wegetariańskie kotlety z grzybów suszonych:

100g grzybów suszonych całych kapeluszy/ 3 jajka/ 2 łyżki mąki/ sól/ kilka łyżek oleju

Grzyby suszone dokładnie umyć, zalać posolonym mlekiem i moczyć 6-8 godzin.
Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko osolona wodą i gotować do miękkości (ok.30-40 minut).
Odcedzić i pozostawić na sitku do ostygnięcia (wodę z grzybów możemy wykorzystać do innego dania takiego jak risotto z grzybami suszonymi, bigos z grzybami suszonymi itp.)
Grzyby suszone ułożyć  na deseczce i przycisnąć drugą deseczką.
Jajka roztrzepać z mąką, dwoma łyżkami wody w której gotowały się grzyby suszone i posolić.
Mieszać, aby powstały lejące się, ale gęste ciasto. Do ciasta wrzucić grzyby. Na mocno rozgrzany olej nakładać łyżką grzyby po jednej sztuce. Smażyć z obu stron na jasnobrązowy
kolor.

Kotlety z grzybów suszonych

Do zrobienia kotletów grzybowych polecamy grzyby suszone z naszego sklepu:

Borowik szlachetny żółty całe kapelusze

Zakupy grzybów suszonych szybko i sprawnie przeprowadzisz w naszym sklepie:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *