Podgrzybek brunatny – kapelusze i krojony
Xerocomus badius, Boletus badius
Rośnie w lasach iglastych oraz mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniakach, często w mchu. Może być spotykany pod sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym
Podgrzybek brunatny stanowi niezwykle ważny element wielu dań kuchni polskiej oraz europejskiej . Grzyb ten jest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych, wysoko ceniony ze względu na walory smakowe.
Dlatego ze względu na bardzo dobry smak, podgrzybek brunatny znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, stworzone z niego sosy mają wyśmienity smak.
Produkt sprzedawany w kilu odmianach:
– Podgrzybek brunatny kapelusze
– Podgrzybek brunatny krojony
Rodzaje opakowań:
– Woreczek (waga: 20g, 40g)
– Nitki (waga: 50g, 100g)
Opakowanie zbiorcze 20 szt. w kartonie.
Borowik Szlachetny
Boletus edulis
Występuje w sezonie od czerwca do listopada. Przede wszystkim można go spotkać w lasach iglastych oraz w górskich drzewostanach świerkowych.
Borowik szlachetny to produkt tradycyjny. Jest on najwartościowszym i najsmaczniejszym spośród grzybów rurkowych. Bez wątpienia wyróżnia się wśród grzybów wysoką zawartością białka 5,5%.
Wielbiciele grzybów cenią jego zapach i smak.
Zastosowania kulinarne: Borowik szlachetny znajduje szerokie zastosowanie w kuchniach europejskich. W rezultacie ze względu na aromatyczny i zwarty miąższ borowiki zalecane są do sporządzenia sosów i zup grzybowych. Sosy z borowika suszonego mogą być spożywane zarówno z wszelkiego rodzaju makaronami, ryżem czy kaszą, jak i mogą być dodatkiem do mięs. Są one składnikiem wielu potraw prowansalskich i wiedeńskich. Niewątpliwie istotną rolę odgrywa w naszej rodzimej kuchni polskiej.
W Polsce borowik szlachetny znajduje zastosowanie przede wszystkim jako składnik bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami chociaż można go wykorzystać w wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej.
Nieodzownie kojarzony ze Świętami Bożego Narodzenia, w związku z tym nie może go wówczas zabraknąć na żadnym stole.
Rodzaje opakowań:
– Woreczek (waga: 20g, 40g)
Opakowanie zbiorcze 20 szt. w kartonie.
Borowik Szlachetny Nitki:
Borowik Szlachetny Biały w nitkach
W naszej ofercie posiadamy najwyższej jakości wyselekcjonowane kapelusze. Produktem o najwyższej jakości są bez wątpienia białe kapelusze. Chociaż ze względu na fakt wysokiej ceny nie są tak popularne jak np podgrzybki krojone to wykorzystane w umiejętny sposób zapewnią niesamowite doznania kulinarne. Polecamy w tym miejscu nasze przepisy na kotlety z grzybów suszonych.
Rodzaje opakowań:
– Nitki (waga: 50g, 100g)
Opakowanie zbiorcze 20 szt. w kartonie.
Borowik Szlachetny Żółty
W naszej szerokiej ofercie szczególnie polecamy Borowika Szlachetnego w formie żółtych kapeluszy. Niewątpliwie jest to ważna pozycja w naszej ofercie, z naszej oferty polecamy szczególnie borowiki szlachetne na nitkach, każdy chociaż raz powinien spróbować przyrządzić z nich panierowane kotlety.
Rodzaje opakowań:
– Woreczek (waga: 40g)
Opakowanie zbiorcze 5 szt. lub 20 szt. w kartonie.
– Nitki (waga: 100g)
Opakowanie zbiorcze 15 szt. w kartonie.
Borowik Szlachetny Kremowy
Z pewnością wielu klientów zwróci uwagę na nasze borowiki kremowe, dzięki dłuższemu pobytowi w lesie są to grzyby suszone bardziej aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Bez wątpienia staranna konfekcja pozwala nam uzyskać produkt premium który sprzedajemy Państwu w postaci nitek.
Rodzaje opakowań:
– Nitki (waga: 50g, 100g)
Opakowanie zbiorcze 20 szt. w kartonie.
Maślak Zwyczajny
Suillus luteus
Maślak należy do najbardziej aromatycznych grzybów suszonych, bezsprzecznie jest również wyjątkowo lekkostrawny. Prawdopodobnie najbardziej niedoceniany z grzybów w polskich lasach, oferujący wyborny aromat dla wszystkich potraw.
Rodzaje opakowań:
Przede wszystkim 500g
Koźlarz Czerwony
Leccinum aurantiacum
Występuje od lata do jesieni, ponieważ mikoryzuje z topolą osiką to jej zawdzięcza kolor kapelusza. Podobnie jak borowik szlachetny jest to bardzo smaczny grzyb jadalny. Ze względu na fakt swojej popularności jest to grzyb suszony szeroko wykorzystywany również w gastronomii.
Rodzaje opakowań:
Przede wszystkim 500g
Produkty dla gastronomii
Ważnym aspektem naszej działalności jest dostawa grzybów suszonych dla branży gastronomicznej. W związku z tym możemy zaoferować grzyby różnych rodzajów a przede wszystkim w różnych klasach jakości, wszystko według indywidualnych potrzeb.
Rodzaje opakowań:
Przede wszystkim 500g i 1000g
Pieczarka hodowlana
Pieczarka hodowlana
Agaricus
Pieczarki wykorzystuje się przede wszystkim jako składnik zup, sosów, farszów. Ważnym aspektem jest pozyskanie jej od sprawdzonych dostawców. Bezsprzecznie są to jednak grzyby suszone mniej aromatyczne niż te leśne. Ważnym aspektem dla osób decydujących się na ich zakup jest niższa cena nabycia towaru.
Rodzaje opakowań:
Przede wszystkim 50g; 100g; 500g