Kuracja zdrowotna – kurki suszone

suszona kurka

Kurki suszone to wyjątkowe skarby natury, które nie tylko dodają wyjątkowego smaku naszym potrawom, ale także posiadają wiele korzyści zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się więcej o kurkach suszonych, ich wyjątkowym smaku i wartości odżywczej.

Kurki suszone – właściwości zdrowotne

Kurki suszone to prawdziwa uczta dla smakoszy grzybów. Mają intensywny, charakterystyczny smak i aromat, który dodaje potrawom niepowtarzalnego charakteru. Dzięki procesowi suszenia, kurki koncentrują swój smak, co sprawia, że są jeszcze bardziej aromatyczne niż w formie świeżej. Można je wykorzystać w różnorodnych daniach, takich jak sosy, zupy, risotta, makarony czy omlety, nadając im wyjątkowego aromatu.

Warto pamiętać, że kurki suszone świetnie komponują się z innymi składnikami, jak np. świeżymi ziołami czy kremowym serem. Kurki suszone nie tylko smakują wyśmienicie, ale także posiadają wiele wartości odżywczych. Są one bogate w białko, błonnik, witaminy (takie jak witamina D, witaminy z grupy B i witamina C) oraz składniki mineralne, w tym potas, żelazo i selen. Witamina D jest szczególnie istotna, zwłaszcza dla osób mieszkających w obszarach o niskiej ekspozycji na słońce, ponieważ pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i układu odpornościowego. Ponadto, kurki suszone są źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i przeciwdziałają starzeniu się organizmu.

Suszone kurki to również:

Źródło wielu witamin i minerałów:
– witaminy: witamina B1, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina D;
– minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk;
– składniki odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze, w tym niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik.

Kurki są lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew lub pomidor. Są bogatym źródłem tiaminy, witaminy B1, której jest w kurce tyle, co w drożdżach piekarskich. Wartość odżywcza kurki to 32 kcal.

Kurki posiadają właściwości antybakteryjne przeciwko bakteriom wywołującym zatrucia pokarmowe oraz gronkowca złocistego. Dodatkowo, zawierają one naturalne związki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, które mogą wspomagać nasz układ odpornościowy.  W podsumowaniu kurki posiadają wiele cennych składników odżywczych, chociaż w dziewięćdziesięciu procentach składają się z wody.

Temperatura suszenia kurek

Kurki suszone to grzyby zdrowe, ciekawe i cenione przez smakoszy.
Podstawą ich przygotowania, to ich suszenie w temperaturze, która pozwoli zachować ich wszystkie właściwości.
Naszą autorską metodą jest jej suszenie w temperaturze poniżej 35 stopni Celcjusza.
Grzyby można zakupić w sklepie https://grzybysuszone-sklep.pl
100g: https://grzybysuszone-sklep.pl/strona-glowna/kurka-suszona-pieprznik-jadalny-100g-.html
500g: https://grzybysuszone-sklep.pl/strona-glowna/kurka-suszona-pieprznik-grzyby-suszone-atest-500g.html

kurki suszone kuracja

Inne artykuły o grzybach suszonych:

Jak przygotować grzyby suszone:
https://astiagrzyby.pl/przygotowanie-grzybow-suszonych/

Wegetariańskie kotlety z grzybów suszonych:
https://astiagrzyby.pl/wegetarianskie-kotlety-z-grzybow-suszonych/

Scroll to Top